Burgul medieval Volterra, din Toscana: Orașul de piatră

Pentru noi, românii, o cetate medievală încă locuită nu e un lucru chiar atât de ieșit din comun: doar avem Sighișoara, singurul oraș-cetate locuit din sud-estul Europei. Și e adevărat că Sighișoara este o cetate senzațională, cu care m-aș prezenta oricând cu mândrie, la orice târg internațional de turism.

Numai că Volterra e altfel. Nu am mai fost la Sighișoara de câțiva ani, însă sunt convinsă că oricât ar fi evoluat, oricât de mult ar fi fost amenajată, nu are cum să fie la fel de întinsă ca Volterra, pentru simplul motiv că Volterra are o suprafață totală de 252 km2. Cetatea a fost locuită încă de la sfârșitul secolului 8 îH, conform Wikipedia. Are origine etruscă și a aparținut și romanilor.

Magnet "alucinante" cu Volterra

Magnet „alucinante” cu Volterra

Nu aș fi mers aici, dacă nu ar fi tras Alina de mine să văd acest loc minunat. Și nici măcar nu aș fi știut cât de mult aș fi regretat! Pe nedrept, sătucul medieval (sau burgul, în italiană borgo) Volterra, căruia eu i-am spus Orașul de piatră, nu beneficiază nici măcar de 10% din reclama care i se face turnului înclinat din Pisa. Și, cel puțin din punctul meu de vedere, ar merita mult mai mult.

În Pisa chiar nu ai ce face după ce ai văzut turnul. Te duci, îți faci clasica fotografie de tip YOLA (io, la Turnul din Pisa), cel mult dai 18 euro/persoană ca să urci în turn și să te dai mare când ajungi acasă că tu ți-ai permis, după care mai dai o sumă considerabilă pe suvenirurile pe care le vând negustorii în zona din fața grădinii care găzduiește turnul și o biserică, apoi gata, pleci, că nu mai ai ce face, nici ce vedea. Poți cel mult să te duci la mare, că Pisa e chiar la malul mării.

Foto: Inside the Tower of Pisa, de la Shutterstock

Foto: Inside the Tower of Pisa, de la Shutterstock

Dacă centrul Florenței mi s-a părut înghesuit, aflați că pe unele străduțe din Volterra totul* pare făcut în versiune demo: terase cu câte două mese, toalete în care trebuie să intri într-o parte, scaune mici, uși înguste, tarabe minuscule și așa mai departe.

* Totul, cu excepția clădirilor vechi, impunătoare, menite să sublinieze importanța celor care le locuiau sau care lucrau acolo (primar, preot etc.). Aici, tu ești cel care se simte mic.

Exemplu de terasă cu doar două mese. Foto: Shutterstock

Exemplu de terasă cu doar două mese. Foto: Shutterstock

volterra 02

Am intrat, pentru câteva minute, în Catedrala din Volterra. S-a întâmplat ceea ce mi se întâmplă mereu când pășesc într-o catedrală sau biserică: parcă trec într-o altă lume. Mi se pare fascinantă și în același timp înfricoșătoare liniștea din interiorul acestor clădiri. Aici, se auzea un cor cântând. Nu apucasem să evaluez dimensiunile catedralei, așa că am crezut că există în realitate un cor care cânta. Dar atunci de ce era biserica atât de goală? Nu știau oamenii că e slujbă, că se cântă? :) De fapt, slujba se auzea din niște boxe foarte high-tech, dispuse pe perete, în așa fel încât atunci când intrai în catedrală să ai impresia că te întâmpină un cor adevărat. Na, mai evoluează și biserica…

volterra 11

volterra 13

Volterra este, pentru mine, genul de orășel în care m-aș muta mâine, dacă mi s-ar oferi posibilitatea. Nu contează că nu este nici un supermarket pe o rază de câteva zeci de kilometri, nu contează că micuțele cafenele au prețuri ca pentru turiști, nu contează nici că nu aș putea să intru cu mașina în cetate sau că parcarea în imediata apropiere a cetății costă circa 4 euro pe oră, pentru turiști, bineînțeles. M-aș muta mâine și nu aș regreta nici o clipă alegerea făcută.

volterra 03

volterra 04

volterra 05

Nici măcar nu știu să explic de unde mi se trage dragostea asta pentru așezările medievale. Știu doar că am crescut într-un orășel cu un mic centru încărcat de istorie, că am iubit Sibiul de când l-am văzut prima dată, că sunt definitiv fascinată de toate filmele făcute în cetăți medievale sau măcar în zone unde încă mai există piatră cubică (deși, culmea, nu pot să dau vreun exemplu de nume de film, pur și simplu le ador dacă se întâmplă să le văd).

volterra 06

volterra 08

volterra 09

volterra 14

volterra 15

volterra 16

volterra 17

volterra 18

volterra 19

volterra 20

Volterra a fost cea mai plăcută surpriză din Italia. Dacă ar fi după mine, aș merge numai din borgo în borgo, aș fotografia ziduri înalte, drumuri pietruite, clădiri vechi, alei înguste și mici magazine de familie cu prețuri mari, ca pentru turiști. ;)

La un moment dat, la un „balcon” din piața care găzduiește catedrala din Volterra, am avut senzația că sunt într-o zonă a Franței rezervată bogaților. Pe Coasta De Azur, poate… nu știu, pentru că nu am fost încă pe acolo. Dar așa m-am simțit.

AICI vreau să mă retrag la pensie

AICI vreau să mă retrag la pensie

volterra 10

Sunt multe magazine mici și foarte mici în Volterra – cu încălțăminte din piele, cu obiecte decorative sau utile din marmură, cu magneți (deh, pentru turiști), cafenele înghesuite în care miroase dumnezeiește etc. De acolo mi-am cumpărat o bufniță de marmură absolut adorabilă, un fel de Angry Birdsă italian.

Angry Birdsă italian (2,50 euro bucata, din marmură)

Angry Birdsă italian (2,50 euro bucata, din marmură)

Totuși, o să vă rog să nu mă credeți pe cuvânt. Dacă aveți drum prin apropiere de Pisa, în Italia, faceți un mic detour ocol și urcați la Volterra. O să îmi mulțumiți mai târziu.

De vizitat în Volterra

De vizitat în Volterra

De vizitat în Volterra

De vizitat în Volterra

Adresa: 56048 Volterra, Province of Pisa, Italy Site oficial: comune.volterra.pi.it | Intrare: liberă

Foto featured: Voltera văzută de sus

Foto: Italy, de la Shutterstock

Foto: Italy, de la Shutterstock

Acest articol face parte dintr-un serial despre vizita mea și a lui Sebi în Italia, în noiembrie 2015. Avem și un video-selfie, pe care îl puteți vedea aici.

7 thoughts on “Burgul medieval Volterra, din Toscana: Orașul de piatră”

  1. ce frumos articol, acum vreau si eu sa dau o tura pe la Volterra! stiam de respectivul oras din Twilight, acolo aveau sediu niste vampiri puternici. au filmat un pic din oras si mi`a placut ce am vazut. am mai fost intr`un oras similar in Croatia, orasul vechi Porec.
    pozele cu detalii imi plac, si eu as fi cumparat o bufnita de marmura :)

  2. Uite ca am fost in zona, dar nu am stiut sa fac ocolul de care vorbesti. Insa am vazut Lucca si Ferrara care sunt tot orasele medievale, de o frumusete sublima. Cel putin in Ferrara, am zis ca si tine ca m-as muta si maine. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.