Greve in Chianti – pe drumul vinului, în Toscana

Orașul Greve in Chianti este situat aproximativ la jumătatea distanței dintre Florența și Siena. Nu am mers la Siena, ne-am oprit aici, dar am aflat că în trecut, cele două orașe își disputau teritoriul dintre ele – așa a apărut legenda cocoșului negru, Gallo Nero. 

Legenda spune că doi cavaleri, câte unul din fiecare teritoriu, trebuiau să plece unul către celălalt într-o dimineață, odată cu primul cântec al cocoșului, urmând ca în locul în care se întâlnesc să fie trasată granița. Cei din Siena au ales un cocoș alb, pe care l-au îndopat, în timp ce florentinii au ales un cocoș negru, pe care îl ținuseră la o dietă strictă și care era slab. Cocoșul alb a dormit până târziu, în timp ce cocoșul negru s-a trezit cu noaptea în cap. Astfel, florentinii și-au extins granițele.

chianti-logoCocoșul negru, sau Gallo Nero, e peste tot în orașul Greve in Chianti, pe Drumul vinului, dar mai ales pe multe sticle de vin Chianti.

În timpul săptămânii, orașul e aproape pustiu. În weekend, toată zona e animată de turiști de toate națiile. Bineînțeles că americanii sunt cei pe care îi vezi cel mai des în această zonă, vinul de Chianti fiind foarte popular la ei – dacă ați văzut vreun film american în care se bea vin, sigur s-a menționat numele Chianti (good PR, ce să zic?).

Eu și simbolul Chianti Classico

Și, pe lângă americanii pasionați de vin, rușii pot fi văzuți foarte des în Chianti. Se pare că le plac și băuturile mai ușoare, dar de calitate. Sau o fi ceva care ține de statutul social, să ai poze în Chianti?

Două locuri senzaționale am văzut în Greve in Chianti: Enoteca Falorni și Antica Macelleria Falorni.

Enoteca Falorni din orășelul Greve in Chianti

EAT DRINK LOVE este sloganul acestui loc. Este, cred, cel mai mare loc din zonă în care pot fi degustate zeci de tipuri de vin de Chianti. Nu e doar un loc pentru degustarea de vinuri, deși e clar că majoritatea turiștilor pentru asta merg acolo.

enoteca falorni greve in chianti 01

Există, din loc în loc, mici mese tip bistro, unde te duci cu paharul și apeși pe butonul corespunzător vinului pe care vrei să îl deguști. În prealabil, ai primit un card pe care se adaugă costurile degustărilor, iar la sfârșit plătești totalul – fie asta, fie poți să introduci direct cardul bancar în drăcia aia, nu am încercat, vă spun doar din ce am văzut/auzit.

enoteca falorni greve in chianti 06

enoteca falorni greve in chianti 07

enoteca falorni greve in chianti 02

enoteca falorni greve in chianti 03

enoteca falorni greve in chianti 04

enoteca falorni greve in chianti 05

enoteca falorni greve in chianti 08

enoteca falorni greve in chianti 09

enoteca falorni greve in chianti 10

Adresa: Piazza delle Cantine, nr. 6, 50022 Greve FI, Italia | Telefon: +39-0558546404 | Site oficial: enotecafalorni.it | Orar de funcționare:  Marți și Miercuri: închis, Luni, Joi și Duminică: 10:30-18:30, Vineri și Sâmbătă: 10:30-23:00 | Intrare: gratuită. Degustarea de vinuri este contra cost, evident.

Măcelăria  Antica Macelleria Falorni, din centrul orașului Greve in Chianti

Măcelăria Falorni a fost fondată în 1806. De peste nouă generații, aici se produc salamuri și alte mezeluri de calitate. Bine, și prețurile sunt pe măsură… 100 de grame de prosciutto – aproape 10 euro, o mână de cârnăciori de bere – câțiva euro.

antica macellaria falorni 00

Măcelăria este, de fapt, și magazin, și restaurant (bistro) și muzeu. Pe pereți sunt tot felul de tablouri făcute din piese de utilaje (de exemplu, un tablou era de fapt o ramă care încadra roțile din inox prin care trece carnea în mașina de tocat), obiecte vechi, de muzeu, pe rafturi sunt tot felul de cărnuri, iar tavanul nu se vede din cauză că e plin de ciolane de porc, celebrul prosciutto.

antica macellaria falorni 01

antica macellaria falorni 03

antica macellaria falorni 04

antica macellaria falorni 05

Nu vreți să știți cum miroase acolo… pur și simplu nu trebuie să mergeți dacă sunteți vegetarieni, ori dacă sunteți pofticioși și nu aveți suficienți bani la voi sau ați mâncat deja.

Mi s-a părut foarte tare că am coborât în pivnița cu brânzeturi. E ca și cum ai intra de pe stradă în casa cuiva și te-ai duce până în beci, să vezi ce mai are pe acolo. Roțile de cașcaval se odihneau în atmosferă controlată, un ventilator le asigura aerul la o anumită temperatură. Na, înțeleg, nici eu nu aș vrea să mi se strice brânza, dacă aș avea atâta!

antica macellaria falorni 02

Recomand o vizită acolo chiar dacă nu vă pasionează cured meats, că nu știu cum se zice în română și mezeluri e un cuvânt care mă duce cu gândul la parizer mai degrabă decât la prosciutto crudo! Mai multe poze (faine): aici

Adresa: Piazza Giacomo Matteotti, 71, 50022 Greve FI, Italia. | Telefon: +39-055853029 | Google Street View | Orar de funcționare: ? (nu îl găsesc) |Site: falorni.it | Prețuri: măricele.

Foto: Italy, de la Shutterstock

Foto: Italy, de la Shutterstock

Acest articol face parte dintr-un serial despre vizita mea și a lui Sebi în Italia, în noiembrie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.