Cum am scăpat de papiloame

În ultimii ani, pe pielea mea s-a înmulțit numărul alunițelor și petelor de tot felul. Destul de îngrijorător, dar nu suficient de îngrijorător încât să merg la medic. Fac parte dintr-o familie care se ferește de doctori ca de boală (sic!).

Cele mai enervante erau papiloamele (eu le ziceam alunițe, că așa credeam că se numesc toate) de pe gât, care se rupeau din cauza lanțului de argint pe care-l mai purtam, iar apoi creșteau și mai mari. Brrr! Multă vreme nu am mai putut să port nici un lanț, pentru că unul crescuse fix pe unde trecea lanțul și mă jena, se agăța etc. Urât.

Apoi am ajuns la dermatolog și am aflat că: 

  1. ce am eu sunt papiloame
  2. se pot îndepărta prin cauterizare, cu anestezie, sau prin înghețare (crio-something) cu azot lichid.

Am ales, evident, cea de-a doua variantă, iar cele două nenorociri m-au părăsit după o singură ședință de înghețare. Durerea nu a fost mai intensă decât atunci când m-am tatuat, de fapt e o pișcătură continuă. Întâi, locul înghețat s-a umflat foarte tare. Doctorul mi-a explicat că sunt niște vase de sânge care nu vor mai fi alimentate, pentru că azotul lichid pătrunde 1-2 mm sub piele. Așa că vreo două-trei zile după ședință, arăta de parcă tocmai o injectasem cu botox. După care a început să se uște și să pice, vorba aia. Astfel, șapte zile mai târziu, papilomul mai mic căzuse, iar în cea de-a opta zi a căzut și cel mare, care se umflase în primă fază.

Dacă se îngheață mai multe papiloame într-o ședință, usturimea poate deveni aproape insuportabilă, dar eu, cu cele două, am scăpat relativ ușor.

În total, am plătit pentru o consultație (ca să aflu că sunt bine) și 20 de lei pentru a scăpa de enervantele papiloame. Dacă știam că e atât de simplu, o făceam mai demult! Cine știe, poate următoarea „oprire” va fi chiar la un ortoped.

P.S.: De papiloame nu scapi niciodată, se înmulțesc odată cu înaintarea în vârstă, se înmulțesc dacă le scarpini/bâzâi, se înmulțesc dacă porți lanțuri, se înmulțesc dacă porți bluze pe gât etc. Iar eu le-am moștenit genetic, deci o să le am toată viața. Oh, the joy!

Foto: Dermatologist, de la Shutterstock

6 thoughts on “Cum am scăpat de papiloame”

  1. Eu cat am fost gravida m-am umplut de ele. Pe gat, pe burta, chiar si pe sani :( unele s-au uscat si-au picat, pe altele le-am rupt din greseala, altele au ramas. Nu mai sunt in locuri vizibile unde ma deranjeaza, dar am vreo doua de care trebuie sa scap.
    Mie nu mi-e frica de doctor, dar daca nu imi ameninta viata, aman :p

    1. Definitiv nu vei scăpa niciodată de ele, dar poți să încerci varianta înghețării, într-o săptămână-două se usucă și cad, iar apoi… dacă mai apar, le mai îndepărtezi, dacă nu, nu. Dar se pare că nu scăpăm de ele toată viața.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.