Aţi terminat cu Ice Bucket Challenge?

Ce bine, că a venit toamna şi… râdem, glumim, dar deja e riscant să-ţi torn o găleată de apă cu gheaţă pe cap, Nu că până acum n-ar fi fost riscant [am citit că o persoană a murit pentru că şi-a scăpat găleata pe gât, după care am citit că a fost bullshit, că încă n-a murit nimeni încercând să-şi toarne o găleată de apă cu gheaţă pe cap]. Dacă nu-ţi scapi găleata cu totul pe coloană, există riscul de a intra în şoc hipotermic din cauza diferenţei de temperatură  afară era prea cald, apa era prea rece etc.

Oamenii care au pornit această leapşă au fost foarte inspiraţi şi au avut norocul ca persoane foarte cunoscute să o preia. Degeaba îţi preia Bogdan de la scara vecină leapşa, dacă el are 35 de prieteni pe Facebook şi nu-i ajunge alocaţia ca să doneze cei 10 dolari. În schimb, când Mark Zuckerberg şi Bill Gates îşi toarnă apă cu gheaţă pe cap, lucrurile se schimbă. Brusc, leapşa a devenit una cool, toată lumea îşi dorea să fie nominalizată, era o ocazie unică să arăţi că şi tu eşti pă trend

Eu am avut emoţii, când am văzut că Anne Marie a importat de capul ei leapşa, că o să mă nominalizeze şi pe mine cineva. Brrr, chiar nu aveam chef de turnat apă cu gheaţă pe cap şi nici să donez pentru cauze străine, dacă e s-o spun pe aia dreaptă. Nu sunt cu nimic împotriva celor care au donat şi continuă să doneze pentru ALS, bravo lor, felicitări. Doar că sunt atâţia oameni necăjiţi, atâtea cazuri umanitare în România, încât mie mi s-ar fi părut nedrept să donez fie şi 10 dolari pentru alţii.

Unde mai pui că dacă există bolnavi de scleroză laterală amiotrofică în România, ei pot risca să fie trataţi de otită sau orice altceva. Măcar în America, puţinii bolnavi de ALS se zbat să caute finanţare pentru a găsi tratament; la noi poţi muri de pneumonie fiindcă medicul are „inspiraţia divină” să-ţi dea pastile pentru inimă. Zău, e chiar o ştire recentă: „Un bărbat din judeţul Sălaj a murit de pneumonie, după ce doctoriţa la care a mers să se trateze a ignorat boala respectivă şi i-a dat pastile pentru inimă” [sursa]. Deci bravo americanilor că au gândit leapşa asta cu găleata cu gheaţă care s-a super-viralizat, dar hai să nu fim noi mai catolici decât papa şi să nu ne apucăm să donăm pentru bolile altora, când pe noi ne mănâncă păduchii prin mahalale.

Apropo, de distrofie musculară progresivă congenitală aţi auzit? E boala de care suferă Zolty, clujeanul din satul Bogata, judeţul Cluj. E suficient să intraţi pe blogul lui şi o să vedeţi în poze în ce stadiu se află Zolty şi cât de tare l-a afectat această boală. Mi s-ar părea mai cinstit să donăm fie şi un leu pentru un amărât bolnav de distrofie musculară progresivă decât 10 sau 100 de dolari petru un american care are, poate, alte şanse la vindecare. Mai ales acum, după ce s-au adunat în jur de 100 de milioane de dolari – în numai o lună! –, consider că Ice Bucket Challenge şi-a atins scopul şi că putem trece la alte cauze.

Şi mai e ceva: există destule persoane care au preluat leapşa, şi-au turnat apă cu gheaţă pe cap, au nominalizat câte patru-cinci prieteni, dar nu s-au oprit o secundă să se întrebe de ce fac asta, ce naiba-i aia „ei el es” şi care-i scopul turnării de apă rece în pe cap. Serios vă spun, am cel puţin o cunoştinţă care a făcut treaba asta şi nici măcar în treacăt nu a menţionat de ALS. Dar a preluat leapşa pentru că a fost cool să se ude toată într-o zi de vară. Da.

7 thoughts on “Aţi terminat cu Ice Bucket Challenge?”

  1. Majoritatea au făcut-o pt că au fost nominalizați de prieteni. Ms că te-ai gândit la mine și ai dreptate să ajutăm pe cei de la noi, Americanii au și statul se ocupă de ei, la noi e cum știm toți :( .Multă sănătate

  2. Să ferească Dumnezeu să mori pentru 300 de like-uri, ca în comentariul de mai sus ! Oricum şi eu am fost nominalizată, dar nici prin cap nu mi-a trecut .. Sunt si la noi multe ” probleme ” poţi dona sânge, poţi dona lei, poţi dona euro prin paypal, dacă eşti blogger , cu siguranţă ai paypal :)) Dar până să-ţi torni o găleată cu apă în cap, eu zic că na te îmbolnăveşti . Aş fi curioasă s-o fac, dar nu cu acest mesaj, mi-ar aduce aminte la bătrâneţe cât de sănătoasă am fost atunci :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.