Azi am luat examenul auto

Înainte de orice, vreau să vă spun că încă de la primul curs de legislaţie [rutieră] am ajuns la concluzia că toată lumea care circulă pe trotuar şi traversează o stradă ar trebui să aibă câteva noţiuni elementare de legislaţie rutieră. Pietonii şi bicicliştii merg pe drumurile publice fără să aibă habar de ce sunt claxonaţi, de ce iau amendă dacă trec strada aiurea, de ce îi loveşte câte-o maşină etc. 

În mod normal, lucrurile astea ar trebui să se înveţe în şcoală. Eu nu-mi amintesc să fi văzut vreodată un poliţist la mine în clasă, care să ne explice pe unde se trece strada şi de ce. Am o vagă amintire de pe la grădiniţă, când am aflat că atunci când traversezi pe la trecerea de pietoni, te uiţi în dreapta până la jumătatea drumului şi apoi în stânga. Atât. Dacă aş fi pentru o zi preşedinte, aş obliga pe toată lumea să înveţe cum se circulă corect – pe jos, pe două roţi, pe patru sau mai multe roţi. Măcar atât şi ar fi mai puţine accidente, mai puţini pietoni care traversează aiurea, mai puţini şoferi care se consideră regii şoselelor doar pentru că deţin plasticul ăla roz care le dă dreptul să circule cu maşinile pe drumurile publice.

Revenind la examinarea teoretică pe care am susţinut-o azi.

Ca să poţi da examenul pentru obţinerea permisului auto categoria B, ai nevoie de:

 • fişa de şcolarizare, pe care o primeşti de la şcoala de şoferi, după „absolvire”;
 • copie după cartea de identitate;
 • fişa medicalăse poate descărca de aici şi printa pe A5 faţă+verso sau o cumperi cu 30 de bani de la un xerox centru de copiere; pentru completarea fişei, tre’ să stai la cozi, să plăteşti – eu am dat 70 de lei – şi n-o să te alegi decât cu nişte parafe şi o ştampilă. Ca să poţi da examenul, pe fişă trebuie să scrie că eşti apt pentru conducerea de autovehicule;
 • cazier judiciar, care se obţine de la Poliţie, unde te prezinţi cu un timbru fiscal de 2 lei şi chitanţa care să ateste că ai plătit la Trezorerie o taxă de 10 lei pentru obţinerea cazierului. Singura coadă la care am stat a fost la Trezorerie;
 • chitanţă de la primăria oraşului în care ai domiciliul, reprezentând contravaloarea sumei de cinci lei – taxa de examen;
 • chitanţă de la CEC, în valoare de 68 de lei: taxa de permis;
 • avizul psihologic. Şi pe ăsta trebuie să scrie că eşti apt pentru conducerea de autovehicule. Mai adaugă vreo 40 de lei;
 • 2 fotografii cu dimensiunile de 3,5 x 3, 85 cm, pentru fişa de şcolarizare;
 • copie după diploma de studii care să ateste că ai terminat măcar 4 clase;
 • cerere de programare la examen;
 • un dosar plic.

Înarmat cu toate astea şi – atenţie! – cu nervi de oţel, te prezinţi la Serviciul Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din judeţul în care locuieşti, până în ora 15, şi te aşezi la cea mai mare coadă pe care o găseşti în toată instituţia. În Deva, într-o încăpere destul de mare erau patru tăntici, trei dintre ele la preschimbări permise, eliberare certificate de înmatriculare etc şi cea de-a patra, acritura, la „Programare examen auto”. Una singură la aproximativ 30 de oameni care stau în permanenţă la coadă. Aparatul de aer condiţionat gemea şi încerca din răsputeri să răcească aerul la 18 grade, dar nu îi prea ieşea. Nici aerul, nici figura.

O bănuiesc pe „acritură” că a supărat pe cineva de sus – un şef, zic – pentru că în timp ce ea scana cărţi de identitate, făcea poze, introducea datele în calculator şi emitea coduri de bare pentru candidaţi, celelalte trei aveau cel mult câte un client la 10 minute, în restul timpului mai vorbeau la telefon, mai povesteau de una, de alta, deh, ca la „servici”.

Am aşteptat la coadă aproximativ o oră jumate, timp în care candidaţii care se aflau primii la rând au dat examenul, l-au luat, poate că au dat şi „oraşul” şi pe când am intrat eu la examinare, îmi imaginam că şi-or fi cumpărat şi maşini pe care deja le conduc. Cinci metri de coadă şi deja au mai multă experienţă la condus decât am eu! Dacă m-aş fi dus mai devreme… probabil că ar fi fost la fel de aglomerat, că n-am văzut, între 10:30 şi 12:00, să se fi micşorat coada.

La coadă, şi-un moşulică pervers. N-am observat dacă a avut cu adevărat treabă la vreunul dintre ghişeele „lejere”, l-am observat în momentul în care s-a aşezat în spatele meu, cam prea aproape. Coada era mare, oamenii mulţi, dar şi încăperea aia era suficient de mare încât să nu trebuiască să stăm înghesuiţi aşa cum îi plăcea perversului. M-a atins de câteva ori, m-am întors pe jumătate, cât să-i dau de înţeles că are loc şi mai în spate, apoi am ieşit din rând şi l-am fixat cu privirea. Imediat s-a mutat în spatele tipei care ajunsese odată cu mine la rând şi care stătea în dreptul meu. Bătrânu’ se împingea în ea, îşi mai punea mâna la prohab, se făcea că se uită peste umărul ei, în faţa cozii, iarăşi se atingea.

Mai aveam puţin şi luam foc. L-am fixat în continuare cu privirea şi dacă ar mai fi pus mâna pe mine sau pe tipa de lângă mine, explodam. „Norocul” lui a fost că s-a prins că a fost prins şi când a văzut că nu-i chip să scape de privirea mea şi să-şi facă ce naiba îşi făcea el acolo, în blugii lui slinoşi, cu mâinile lui jegoase, a bătut în retragere. A ajutat şi faptul că doi tineri care se aflau de-acum în spatele lui i-au reproşat că ei erau după domnişoara, iar perversu’ era în spatele lor.

Atunci a deschis gura pentru prima oară: „Hehe, mă scuzaţ, da’ şe să faşem, că şi-aşa la cât stăm aişea crie’că ne pringe ora tri, că atâta-i coada asta ge mare!”. Ţăranu’ a venit la oraş să-şi schimbe numerele de la tractor şi s-a gândit el că dacă tot a scăpat de baba lui de-acas’ ar pucea să se freşe ge nişce fece ge la oraş. După ce a fost trimis în spatele cozii, a mai stat vreo două minute şi s-a cărat. Atâta treabă avea, încât a realizat brusc că el de fapt are permis şi a stat degeaba la coadă, frecându-se de femei. Fu7#% 8u3(ă s=”%)¤#(7 !!!!!!

Revenind. Am ajuns la rând, am făcut frumos la aparatul foto, mi-am luat dosarul şi codul de bare şi am intrat în examen. Cred că l-am luat cu 25 de puncte din 26, dar e posibil să fi făcut doar 24; programul nu-ţi spune câte puncte ai avut, iar nenea care mi-a dat voie să plec nu mi-a spus nici el, pentru că era ocupat să mănânce un covrig şi m-a ţinut încă vreo cinci minute după încheierea examenului, „ca să termine şi băiatu'”.

Şi-am încălecat pe-o şa… şi vineri mai am examenul practic şi, sper, de luni sunt şoferiţă!

45 thoughts on “Azi am luat examenul auto”

 1. Felicitari! O sa vezi la proba practica ce nota ai avut la sala, apare pe o foaie cu care vine politistul. Punctajul si vreo 3 poze facute de camera in timpul probei teoretice, in care o sa ai o mutra de tot rasul, nu sunt reglate defel.
  Mult succes in continuare!

  1. @Alina: Hihi, sună bine! Ştiam de faza cu pozele de la văru-meu, da’ de notă nu mi-a zis. Deci o să aflu cu cât l-am luat. Şi dacă nu iau oraşul, îl mai dau o dată. Până la urmă, bine-a fi. :)

 2. Ce ocupata e toata lumea in tara noastra..n-ai zice

  Ce zici tu de perversul ala ma ingrozeste pe o parte si pe alta ma amuza
  =) nu stiu ce sa zic

  Oricum te felicit pentru succesul tau
  sa circuli frumos

  Iar eu vreau sa te anunt inca o chestie
  Eu sunt mai talentata asa, de fel, si am creat cu manuta mea un joc care se numeste MASK CLUB.

  Tu esti pe dancefloor, pierdut in transa pe ritmuri electronice si te simti ametit. DIN MOMENTUL ASTA tu alegi ce faci.

  Mergi sa cauti toaleta clubului sau te indrepti catre silueta feminina din departare care iti face semn sa te apropii?
  In functie de ce alegeri faci, jocul are 4 FINALURI DIFERITE

  Sex in 3, pastile pe limba, masti pe fata, muzica techno si un scenariu SUMBRU. Cam asa pot sa rezum eu jocul pe care l-am creat.

  Poti sa il joci direct pe net, fara sa il descarci, dar nu vreau sa iti pun link-ul aici ca ma baga astia la spam =)

  Daca vrei sa il joci il gasesti pe prima pagina a blogului meu (GoodGameFelicia)

  Te pup
  –Cu drag, Felicia

 3. In Arad am fost azi abia sa ma programez, m-a pus in 10 August! Deci am de asteptat o luna pana sa dau examenul teoretic, iar apoi in 17 abia dau condusul. Ma mir ca la voi merge asa repede!!! Ce fain

 4. Uneori cred ca soferi sunt pusi in pericol mai mult decat pietonii, unii sunt chiar inconstiienti…
  Parca o fac dinandins, eu am avut surpriza sa-mi alerge unul in fata masini desi m-a vazut de la 200 de metri.

 5. felicitari pentru reusita! sa nu ai parte de evenimente rutiere neplacute.
  cand m`am dus sa`mi fac pozele pentru permis am avut de trecut printr`o mare de oameni care stateau la coada pentru programari. era vara si foarte cald, eu venisem cu masina si eram rece la piele de la aerul conditionat. cum ma frecam de oameni croindu`mi drum, zice o tipa la un moment dat „poti sa mai stai pe langa mine ca ma racoresc si eu” la care am inceput sa radem si alti tipi s`au pornit si ei sa comenteze ca sa vin pe langa ei sa ii racoresc. lol. intamplarea mea a fost funny ca nimeni n`a fost pervers :))

   1. @Gheorghe Vutino: Da, da, aşa cum zici tu. :))
    Nu ştiu de ce apare, probabil că e „defect” plugin-ul meu. Sau poate că Vdf a alocat IP-uri folosite înainte în Kuwait? Habar n-am, de obicei le arată bine.

 6. Felicitari! Nu s-au schimbat prea multe de cand am dat eu permisul, cam aceeasi proceduri, ata ca noi am dat examenul pe chestionare tiparite.
  Succesc la oras si fara emotii. :)

  1. @Sunshine: Nu ştiu de ce, dar cred că prefer să-l dau pe calculator. Mai bine să ştii de la primul răspuns dacă ai răspuns corect sau nu, parcă ai mai multă încredere în tine când ai dat 17 răspunsuri corecte decât să le completezi pe toate şi dup-aia să afli rezultatul.

 7. Felicitari! Si eu de abia astept sa ma apuc de scoala de soferi, dar de abia prin septembrie-octombrie am „voie”, ca stiu ca trebuie sa ai minim 17 ani si 10 luni, cam asa… :))

  Sa speram ca nu pici la traseu cu vreun politist suparat pe viata!

 8. Felicitări, chica! Îmi amintesc cand am luat si eu carnetul in Ro, varianta creion-hârtie, si ce stresant a fost! Plus ca la sala am picat cu cel mai nasol-dur politist din Arad! Mi se pare incredibil de birocratic(?) tot procesul! Aici m-a costat vreo $20 si am avut nevoie doar de ID si SSN, iar „sala” am dat-o pe mașina mea :))
  Anyways, multă bafta la sala! :)

 9. si mai trebuie copie dupa buletinul meu pentru scurta vacanta din Belgia in care vom pleca in August, ai uitat asta. Ah, si presupun ca stii ca tu conduci pentru ca Belgia e tara berii, nu? :D

 10. 1. In noaptea dinaintea traseului incearca sa stai pana pici de oboseala. Daca te bagi de la ora 22 sa zicem, o sa te intorci pe toate partile si o sa te trezesti obosita.
  2. Sub nici o forma sa nu iei ceva pastila pentru calmare sau mai stiu eu ce. O sa pici in cealalta extrema.
  3. In momentul in care se suie langa tine, o sa ai emotii puternice. Tu iti vezi de treaba ta, ca si cum ai duce pe cineva la piata in oras etc.
  4. Iti reglezi toate cele(oglinda, scaun, nu uita de frana de mana[stationare] la plecare). Intoarce capul vizibil pentru asigurare la schimbare de sens. Este foarte important ca el sa te vada.
  5. Incearca sa rulezi cu o viteza de maxim 25 de km/h. Ti se va reprosa ca ai circulat incet/repede chiar daca vei merge cu 30km/h. Unde e cazul, respecta limitele de viteza!
  6. In functie de ora la care dai traseul, ai grija la pietoni(pana in ora 8 dimineata) sau dupa ora 15 cand iese lumea de la munca.
  7. Nu intoarce privirea la examinator, se considera provocare. Iti da o comanda, spui simplu „am inteles”. Iti va cere o singura data sa te uiti la el, cand va confrunta captura de la sala cu persoana fizica(de la volan).
  8. Daca o persoana iti cedeaza prioritatea, intrebi examinatorul: imi permiteti trecerea? El e DA sau NU pentru tine, nu soferul care e amabil pentru ca te vede cu placuta de „examen”.
  9. Grija la parcarea laterala, mersul cu spatele(nu mai mult de 50 de metri) si/sau intoarcerea! Nu mai exista chestia cu o comanda care sa incalce vreo lege, sa vina in contradictie cu vreun semn rutier! Semnul STOP sa fie cu asigurare de pe loc, cedeaza trecerea rulezi usor si te asiguri daca poti continua, daca nu, te opresti.
  10. Trecerea de pietoni e sfanta pentru tine.

  Nu in ultimul rand, increderea in tine! Succes!

  1. @archildren: WOW! Merci pentru toate sfaturile!
   O problemă: nu avem prea multe treceri de pietoni marcate ca atare, pentru că s-a asfaltat în draci – încă se mai lucrează – şi nu au apucat să le „deseneze”. Deci mă bazez pe ceea ce ştiu şi pe indicatoarele pe care uneori le vezi, alteori nu prea, că-s mulţi copaci pe marginea drumului.
   În rest, eu zic că mă descurc bine. Să vedem ce zice examinatorul, vineri.
   Mulţumesc încă o dată!

 11. Bafta, l-am dat si eu acum 6 luni. Nu te stresa foarte tare, incearca sa vorbesti cu politistul ca sa mai detensionezi atmosfera, mie mi-a murit motorul de 3 ori la examen ceea ce in timpul scolii nu mi s-a intamplat deloc, apoi am trecut fara sa vad un semn de cedeaza si am mai facut alte mici magarii dar l-am luat. I-am zambit frumos politistului, i-am zis ca am emotii si cam asta a fost :D, a inteles. Sa stii ca nu-i chiar asa negru dracu cum pare, daca per total te descurci bine si nu faci prosti mari gen sa nu opresti la stop, neacordare de prioritate la pietoni sau alte din astea grave, atunci mai trec si ei cu vederea.

 12. Salut eu am dat sala in in 19 noiembrie , am luat-o cu 26 din 26 , si condusul in data de 26 noiembrie si am cazut pe un politist suparat pe viata:( , dimineata la ora 8 jumatate a venit nervos ,am urcat in masina pus centura reglat oglinzi scaun etc., pornim, toate bune si frumoase, dupa o plimbare de aprox. 25 de minute am fost declarat respins , am intrat pe o strada ingusta cu linie continua, circulatie in ambele sensuri , mai aveam un sfert de strada de parcurs politistul zice si acuma in capatul strazii facem stanga , in capatul straziii era parcat pe sensul meu de mers la aprox. 5 metri de intersectie pe carosabil un logan ,nu era nimeni in el,langa semnul cu oprirea interzisa, am semnalizat stanga sa il depasesc cand am ajuns in dreptul loganului pune politistul frana si zice ce faci ma vrei sa facem accident? , din fata nu venea nimic din spate nimic din lateral in intersectie nici din stanga nici din dreapta nu venea nici o masina , concluzia am depasit linia continuua in aproprierea de intersectie , am fost declarat respins

 13. Ma bucur pentru tine ca ai luat examenul (chiar daca am citit povestea ta dupa asa multa vreme). Sper ca nu ai avut nicio problema pana in prezent si iti doresc sa nu ai niciodata evenimente rutiere
  As vrea sa iti fac cunoscuta o mica problema referitor la ce te-au invatat la gradinita: Ori te-au invatat gresit, ori ai inteles tu greist, ori ai facut gradinita in Marea Britanie, pentru ca in restul Europei trebuie sa te uiti prima data in stanga si apoi in dreapta
  O recomandare: Nu te mai pierde atat de mult in detalii pentru ca majoritatea nu cred ca le vor citi

  Cu drag
  Florin

 14. Cum a fost? Eu vineri am orasul, adica in 4 zile..Sala am luat-o din prima, dar mi frica s nu ma pierd de emotii la oras..:(

  1. Aşa am zis şi eu, ba chiar eram super relaxată până cu câteva secunde înainte de a urca instructorul în maşina mea. Atunci m-am pierdut, am început să fac prostii… dar am luat examenul. Totuşi, încearcă să nu te gândeşti la asta. :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.