Decembrie fără zahăr

Mi-am propus să rezist o lună fără dulciuri – culmea, chiar luna decmbrie, poate cea mai dulce lună din an, cu ciocolate de tot felul în ediţie specială, cu posibile cadouri dulci, cu zahăr peste tot şi din toate părţile. Dacă trec cu bine de 15 decembrie, mă declar mulţumită.

Prima zi a fost grea. Mă loveam la tot pasul de M&M’s, Snickers, Nutella, pufuleţi înveliţi în ciocolată şi câte şi mai câte. Aşa-i dacă îţi faci stocuri… În total, cred că am fost pe punctul de a ceda de vreo 10 ori. Dar nu am cedat.

În cea de-a doua zi, pe când mă gândeam că pot renunţa la micul meu experiment, că oricum nu spusesem nimănui despre el şi un pic de dulce n-a omorât pe nimeni, am dat, cu totul întâmplător, peste un articol mai vechi scris de Cristina: „Zahărul ca drog”. Nu am căutat eu, m-a găsit el. Era în subsolul unui alt articol, la „articole asemănătoare”. :)

L-am luat ca pe un semn, deşi eu nu prea cred în semne, şi am hotărât să continui cu abstinenţa de la zahăr. Uşor de zis…

În 2 am dat peste trei mini-Eugenii şi o pungă de ciocoleţi care mă aşteptau în sertarul de la birou. Tot eu mi le lăsasem, pentru că în fiecare miercuri mă gândesc la mine cea de lunea viitoare şi îmi las câte ceva bun, ca să-mi încep săptămâna cu zâmbetul pe buze. De ciocoleţi am scăpat uşor, l-am obligat pe Copilu’ să-i mănânce. Eugeniile sunt încă în sertar.

Ziua a treia a trecut cu multă apă şi o conservă de mazăre şi aproape un kilogram de clementine. Ştiu că e mult zahăr în aproape toate alimentele, de-asta am vrut să nu mai consum în plus. Nu ţin vreo dietă, pur şi simplu nu mai păcătuiesc cu M&M’s, Corny de banane [cea mai nouă descoperire în materie de dulciuri păcătos de bune] ori alte dulciuri.

În cea de-a patra zi am avut foarte mult de lucru şi cum mi-am golit sertarele de la redacţie, nu am avut nici ispite. Am mâncat, din nou, multe clementine.

Şi iată-mă ajunsă în ziua a cincea, 5 decembrie. Azi am trişat cu un Mentos, dar sunt mândră de mine, pentru că am fost la cumpărături şi nu mi-am luat decât o ciocolată Ritter cu portocale şi caramel, pe care o s-o pun sub pom şi cu care o să mă răsplătesc spre sfârşitul lunii.

Pe măsură ce trec zilele, o să actualizez articolul ăsta. Mi-e teamă că dacă nu-l public acum, cedez tentaţiei de a ingera zahăr şi nu vreu asta. Nu visez noaptea cu ciocolată, nu înghit în sec când văd reclamele la dulciuri – şi-s al naibii de multe, că-i decembrie!, nu sunt atât de disperată sau dependentă pe cât credeam. Ba mai mult, pentru că mi-am impus eu să nu mai mânănc dulciuri şi pentru că restricţia este de o lună sau mai puţin, deci limitată în timp, nu am nici un stres.

Ah, da, ieri a venit Sebi acasă cu o tavă plină cu eclere şi un Kurtos de la Deva. Nici măcar nu le-am mirosit!

Ziua 11: Iată-mă ajunsă în ziua a unsprezecea a acestui experiment! Nu credeam că o să rezist. În urmă cu două seri, negociam cu mine, în gând: oare dacă mănânc un singur M&M, unul singur, o fi foc? La urma urmei, asta-i şi ideea renunţării, să nu te laşi de tot, să nu-ţi pui „frână”, să ai măcar o zi de trişat. Nu am reuşit să mă conving, aşa că bomboanele colorate au rămas neatinse. Dar să ştiţi că nu trece seară în care să nu visez boluri mari pline cu bomboane Kinder sau M&M’s colorate! Să vedem cât mai rezist. :)

Foto de aici; Am mai făcut un experiment asemănător atunci când am încetat să mai pun zahăr în cafea. Aici am povestit experienţa.

16 thoughts on “Decembrie fără zahăr”

 1. e factibil, cum nu? dar chiar decembrie? ce avea noiembrie?
  si omul tau de ce vine acasa cu tava de eclere? ce sot vine acasa cu o tava de eclere?! de fapt n-am vazut pe nimeni sa mearga acasa cu mai mult de 2-3 eclere.

 2. Eu îți doresc să reușești! :) Fructele ajută mult cu pofta de dulce. La fel și migdalele/nucile crude. Iar în caz de pofte extreme îți recomand fructele confiate – în speță curmalele.

  1. @Emi: Merci! Deocamdată n-am dat iama în nimic, sunt în ziua a şasea. Ştiu că am o ciocolată Ritter ediţie specială, de Crăciun, cu portocale şi caramel. Deci cumva „in the back of my mind” ştiu că e acolo şi pot atenta la ea oricând, doar că aleg să n-o fac.

 3. Poti sa iei un supliment alimentar cu crom, ajuta sa te lasi de dulciuri. Poate e doar o autosugestie, dar un ajutor in plus nu strica, nu? :)
  Din propria experienta, totul e in minte. Daca te setezi pe faptul ca nu vrei dulciuri, e foarte usor, intr-adevar nu le vrei. Iar dupa 1-2 luni de abtinere, vine un bonus placut: toate dulciurile ti se par mult prea dulci si nu prea le mai maninci.

 4. nu`i chiar atata de greu. probabil va fi greu de Craciun cand te vor ispiti prajiturile de casa dar in rest mi se pare usor sa eviti dulciurile. mananca niste fructe ca sa`ti potolesti pofta de dulce.

 5. Eu sunt in cursul unui tratament si mi s-a recomandat sa mananc zahar. Asa ca sunt cam in aceeasi situatie ca tine, doar ca la mine e si de la medic…
  In 10 zile de regim am prins trei zile de nastere, asa ca a picat nasol, plus ca vine si Craciunul. Ma abtin cu stoicism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.