Medicina SRL

Am ajuns, ieri, la un cabinet privat care oferă servicii de medicina muncii & co. Eram „înarmată” cu fişa de şcolarizare pentru conducerea autovehiculelor, ceritificatul medical tip A, cartea de identitate plus nişte bani, că doar serviciile astea nu sunt gratuite. Scopul era să obţin cele şapte parafe necesare pentru a susţine examenul – v-am spus că fac şcoala de şoferi, până acum m-am abţinut, dar urmează şi articolele despre „distracţia” asta.

Ştiam de la o colegă că o să am de aşteptat pe la uşi pentru ştampilele alea, dar nimic nu m-a pregătit pentru ceea ce a urmat după ce am intrat pe uşa societăţii comerciale. Prima dată am stat la rând pentru ca doctoriţa-patroană să mă ia în primire, să-mi reproşeze că nu i-am spus de la bun început nişte lucruri pe care nu ştiam că trebuie să i le spun, să mai strige un picuţ la cei rămaşi afară, într-o căldură aproape insuportabilă, pentru că se înghesuiau să intre în încăperea dotată cu aer condiţionat în care „muncea” ea, să-mi mai reproşeze ceva – chiar dacă n-ar fi avut ce, găsea ea, de exemplu, că n-am ochii verzi. Am plătit 70 de lei şi am fost informată că trebuie să trec pe la şase cabinete pentru examinările care se impun, fără să mai fie nevoie să plătesc ceva.

În toate cele şase „cabinete” de unde urma să obţin câte o parafă am găsit medici de specialitate, angajaţi de sereleul doctoriţei-patroană să primească zilnic zeci, dacă nu chiar sute de viitori angajaţi sau viitori conducători auto, toţi dornici să dea banu’ şi să scape cât mai repede din infernul ăla organizat pe câteva zeci de metri pătraţi. 

Cabinetele, dispuse pe două etaje, sunt dotate cu câte o uşă – că aşa-i frumos, să ai uşă pe care să scrie ceva, ca să ştie pacientul – pardon, clientul – unde să intre. Pe lângă uşă, toate cabinetele au măcar câte un pat clasic de spital, pe care clienţii sunt, teoretic, aşezaţi pentru examinare.

Cabinetul de ORL are un mic aparat cu care am auzit că s-ar examina pacienţii. Pe mine nu m-a examinat nimeni, cred că testul era să aud ce-mi spunea doctorul, iar dacă aş fi întrebat „Ce aţi spus?” sau „Pardon?”, mă examina şi cu aparatura din dotare. Arăta ca un cântar electronic. Ca fapt divers, medicul nu mi-a pus parafa pe fişa medicală pe care am tot plimbat-o după mine.

Cabinetul de Psihiatrie nu avea nici o canapea, doar un pat, masa doctorului şi un scaun pe care să se aşeze pacientul/clientul. Examinarea psihiatrică a decurs aşa: „Suferiţi de boli psihice, aţi fost internată vreodată la Psihiatrie?” „Nu”.

La Neurologie, am fost rugată să îmi lipesc picioarele, să închid ochii şi să întind mâinile în faţă. M-am descurcat exemplar, pentru că am obţinut parafa în mai puţin de un minut, cu tot cu salutul de la început şi cel de la sfârşit.

Medicul specializat în Interne m-a întrebat dacă sufăr de boli interne. I-am spus că nu şi mi-am primit parafa.

La Chirurgie – Ortopedie am fost întrebată dacă am vreo fractură sau dacă am avut vreodată un os fracturat. N-am avut, că am fost copil cuminte.

În fine, la Oftalmologie m-am aşezat pe un scaun şi am citit literele de pe ultimul rând al unei plăcuţe pe care o întâlneşti în toate cabinetele de specialitate, prima dată cu ochiul drept acoperit, apoi cu stângul. Cât timp am citit eu cele aproximativ 15-20 de litere, fişa medicală mi-a fost completată, am primit parafa şi am plecat mai departe.

Toate astea mi-au luat aproximativ o oră şi jumătate, după care am intrat din nou în cabinetul patroanei, i-am prezentat fişa – peste tot scrie „clinic sănătoasă” şi „aptă pentru conducere auto” -, am primit-o înapoi ştampilată, pe fişa de şcolarizare scrie că sunt bine, sănătoasă, aptă pentru conducerea unui autovehicul şi, surpriză, între timp mi-a „apărut” pe fişă şi parafa ORL-istului care a uitat s-o aplice. Va să zică, în biroul şefei există dubluri ale tuturor parafelor, ceea ce înseamnă că toţi aceşti medici îşi riscă, la o adică, viitorul, cariera şi libertatea, pentru că patroana care i-a angajat dispune de parafele lor după bunul plac.

Dar totul e bine când se termină cu bine, eu am dat banii, ei şi-au făcut datoria, dosarul mi-e aproape complet. Mai am de plătit o taxă la CEC şi pot să dau examen pentru obţinerea permisului de conducere. Măcar eu chiar sunt aptă, dar alţii?

11 thoughts on “Medicina SRL”

 1. Asa am fost si eu examinata la un cabinet psihiatric dintr-un spital (de stat, deci nu la particular). Aveam nevoie de aviz pentru un dosar de admitere la facultate si se pare ca nici nu este nevoie de doctor pentru eliberarea lui. M-a intrebat asistenta de acolo daca sufar de boli psihice, daca am fost vreodata internata la Psihiatrie si gata: pac, stampila! Mai mult am pierdut timpul pe holuri, sa platesc „consultatia”: 10 lei pt care am primit chitanta + 50 de lei, cat mi-a sugerat aceeasi asistenta ca trebuie sa-i dau, ca sa nu mai stau alte 2-3 ore pe hol, unde era cald si bine (~30 de grade, fata de 20 de grade in cabinet).

 2. Stii cum se fac de obicei si cum fac majoritatea persoanelor fisele astea, nu?
  Dai un ciubuc la instructor si in cateva zile iti aduce fisa semnata. Si te mai miri de ce intalnesti soferi si cu cine sti ce alte probleme de sanatate, probleme care nu ar deranja pe nimeni insa de multe ori pot pune in pericol viata celor din jur :)

 3. Eu am trecut examenul de soferi aici dar nu am avut nevoie de vizita medicala.Vizita medicala o trec numai cei care dau pentru transportul in comun.

 4. Nimic nou. In 1999 cand am luat permisul de conducere, examenul medical a fost ceva de genul:
  – ORL: „Ba, auzi?” „Da” „Bun, esti apt”
  – Oftalmologie: „Vezi bine?” „Da” „Esti apt”
  – Psihologie: „Esti intreg la cap?” „Da” „Ai accese de furie?” „Nu” „Ai vrut sau vrei sa te sinucizi?” „Nu” „Bine, esti apt!”

  Macar s-a dat sala si traseul pe bune, au picat multi.

 5. La fel e si la Brasov. N-am inteles de ce ne-au lasat sa stam lacoada si sa intram personal,cand puteau bine-merci sa stranga fisele alea si sa puna stampilele pur si simplu!
  o singura tanti m-a intrebat ce meserie am (doamna cu neuronii). Mi-a pus stampila instant cand a auzit ca-s invatatoare, pe motiv ca anual merg la medicul de familie sa-mi iau avizul.
  dar si la medicul de familie se iau avizele astea aiurea. anul asta mi l-a luat sotul meu……
  pfffffffffff….nu ma mai mir de stirile de la ora 5: selectie naturala se numeste! e o varianta, dar tot selectie naturala!
  oricum, succes cu volanul! dau si eu pe 27 practica! tine-mi pumnii si ne intalnim in trafic! promit sa nu incurc pedalele! :)

 6. @Denisa: testul de la neuro e un test simplu de diagnosticare a afectiunilor neurologice.
  Legislatia referitoare la examinarea medicala pentru obtinerea permisului de conducere este prezentata intr-o forma scurta si structurata se gaseste aici: http://www.juridice.ro/119339/examinarea-medicala-pentru-permisul-de-conducere.html

  @Lore: sunt profesii la care se solicita periodic (de regula anual) anumite examene (psihologic, psihiatric, etc) si atunci daca spui ca esti invatatoare de ex nu are sens sa repeti testul (nu se repeta la intervale mai mici de 6 luni din cate stiu) – aici carcotasii vor sari cu art. 292 din Codul Penal …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.