FARES – SĂNĂTATEA LA ÎNDEMÂNĂ. Mituri despre răceală și gripă

O întrebare pentru voi: când eram mică, auzeam mereu despre guturai. Era un diagnostic la modă. Cumva, nu știu cum, s-a pierdut în negura hârtiilor medicale. Unde a dispărut guturaiul? Cine l-a furat? Cine l-a îngropat, în favoarea gripei, rinitelor alergice, a răcelii? Cred că guturaiul s-a dus acolo unde s-a dus și datul la pedale. Acum e la modă să mergi la „clasă de spinning” și să „faci cardio”, sună învechit să spui că faci exerciții și că pedalezi.

În ciuda faptului că ne confruntăm cu răcelile cel puțin de două ori pe an, sunt multe lucruri pe care nu le știm despre ele – sau le înțelegem greșit. Iată câteva mituri legate de gripă și răceală:

Sunt răcită, nu ne pupăm, ca să nu îți dau răceala!

Prea puțini microbi sunt concentrați în zona feței tale, respectiv pe buze. Ei sunt oricum peste tot în jurul tău, pe mâini, pe haine, pe suprafețe, în aer. De fapt, cea mai frecventă modalitate de răspândire a virusurilor este strânsul mâinii. Așadar, mai ușor cu datul norocului, că dai noroc și iei răceală!

Gravidele nu au voie să-și facă vaccinul antigripal

Dimpotrivă, se pare că este foarte sigur și recomandat. Femeile însărcinate au imunitatea mai scăzută și riscul mai mare de a dezvolta complicații în urma răcelilor, de aceea e bine să se vaccineze. Anticorpii formați o vor proteja nu doar pe ea, ci și pe bebeluș, în primele luni de viață, când e vulnerabil, dar prea mic pentru a fi vaccinat antigripal.

Previi răceala doar dacă ai mare grijă la igienă

Este adevărat că trebuie să te speli cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales atunci când vii de afară, când ești la serviciu, dar nu este suficient pentru a preveni boala. Virusurile sunt nu numai pe suprafețe, ci și în aer, răspândite de persoanele bolnave prin strănut, tuse. Nimeni nu este în siguranță! :D

Antibioticele sunt cele mai puternice medicamente

Antibioticele se iau când ai o infecție. Este greșit (am mai zis-o, o repet) să lei iei în ideea că sunt cele mai puternice medicamente. Rețineți, totuși, că antibioticele nu au nici o putere în fața virusurilor care au generat răceala sau gripa. Aceste pastile se folosesc doar în infecții bacteriene, nu și-n  răceli; se administrează numai în caz de complicații (precum sinuzită, otită, bronșită sau pneumonie).

Răcești dacă stai în curent sau îți e frig

Curentul, singura chestie care îi afectează numai pe români! Răceala nu este dată de frigul în sine, ci doar de un virus. Gerul doar sensibilizează mucoasa nazală, făcându-te vulnerabil în fața microbilor.

Cum prevenim, totuși, răceala și gripa? Cu o imunitate cât mai crescută, pe care o dobândim mâncând sănătos – fructe, legume, superalimente care conțin antioxidanți, făcând sport și odihnindu-ne suficient. Acolo unde sunt carențe, putem suplimenta cu… suplimente alimentare, adică acele remedii naturale care conțin vitamine, minerale, plante imunostimulente. 

Dacă, totuși, am răcit, ne putem trata cu siropul Plantusin, un fel de balsam pentru căile respiratorii inflamate, cu capsulele Hapciu care ajută la calmarea iritaţiilor mucoasei nazale şi a gâtului şi la uşurarea respiraţiei, dar și cu Hapciu solubil, varianta naturală a pliculețelor care se dizolvă în apă fierbinte. Hapciu solubil conține atât de multe chestii, că mi-ar lua prea mult timp să le enumăr. Mai bine descoperiți singuri. Eu îl am în sertarul cu „medicamente naturale” și apelez la el de fiecare dată când simt că s-ar apropia o răceală, dar și când sunt „compromisă”, pentru că îmi desfundă nasul, e fierbinte și mă face să mă simt mai bine.

Vă urez sănătate și nu vă spun să nu aveți nevoie de medicamente, ci să vă luați măsurile de precauție în așa fel încât dacă simțiți că apar oareșce simptome, să aveți pe ce să puneți mâna ca să vă simțiți mai bine.

6 thoughts on “FARES – SĂNĂTATEA LA ÎNDEMÂNĂ. Mituri despre răceală și gripă”

  1. Numai ce am scăpat de răceală. Cu muuuulte medicamente. Am încercat ce spui tu aici, la recomandarea mamei. Dar ce crezi: m-am îmbolnăvit mai rău. Ce să mai cred?

  2. Buna seara, chiar daca nu stiu prea multe despre capitalul Fares (privat sau cat de mult) constat cu bucurie ca in ultimii ani de zile produsele lor s-au regasit din ce in ce mai mult – ceaiuri, siropuri, suplimente, atat in lantul traditional de comercializare dar si in mediul online, ma bucur si sper sa avem ocazia sa folosim de la ei doar produse cat mai naturale si cu o concentratie reala de plante. Sarbatori Pascale fericite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.