Folosiți protecție solară!

E 2015. Credeam că toată lumea știe deja că nici soarele nu mai e ce-a fost și că radiațiile de acum 30 de ani nu erau la fel de periculoase ca radiațiile de acum. 

Am poluat planeta și i-am distrus stratul de ozon, cel care ne proteja de soarele arzător, iar acum tragem ponoasele: avem caniculă pe perioade exagerat de lungi, ne ardem dacă stăm la soare în mijlocul zilei și soarele ne „bronzează” chiar dacă stăm ascunși sub o umbreluță sau într-un tricouaș alb.

protectie solara 01

De-aia nu mai poate soarele, de tricouașul nostru alb, care nu atrage căldura! Am fost la ștrand, am fost și la mare și m-am mirat: în continuare e plin peste tot de omuleți rozalii! Omuleții rozalii sunt cei care au plecat la plajă sau doar să se bucure de apa dintr-o piscină ori din mare, dar nu s-au gândit să își protejeze pielea de razele dăunătoare ale soarelui. Și cu toate că sunt roz ca săndăluțele păpușilor Barbie, ei stau în continuare în soarele arzător. Care îi arde, că nu stă el să se uite dacă ești prost sau deștept, te arde oricum.

protectie solara 02

În ciuda faptului că la TV auzim mereu reporterițe care ne sfătuiesc să bem multă apă, să nu stăm în soare, să purtăm pălăriuțe, să ne protejăm cu creme cu FPS ridicat, noi facem tot cum știm „mai bine”, preferând să dăm 2 lei pe un iaurt cu care să ne tratăm calmăm arsurile solare decât să dăm 20 de lei pe o soluție care să ne protejeze de aceste arsuri!

Desigur, 2 lei sunt mai puțini decât 20, ieși mai ieftin, dar pe termen lung, nu îți garantează nimeni că nu o să faci cancer de piele. Să nu-mi spuneți că e mai convenabil să te dai cu iaurt pe pielea roz care te arde de parcă te-ai fi plimbat prin foc decât să te protejezi cu o cremă ceva mai scumpă, dar care te scutește de probleme!

Farmec chiar a pus laolaltă un kit de supraviețuire în caniculara lună august: cremă pentru picioare, un deodorant Gerovital care miroase demențial, un gel de duș energizant și, desigur, nelipsitul produs de protecție solară – cu mențiunea că pentru pielea mea albă, SPF 20 nu e suficient; mai degrabă e un bronze enhancer decât o soluție protectoare. Cine are pielea albă și care se arde ușor ar trebui să folosească minimum produse cu FPS 30. Altfel, am cultivat un bronz făinuț vara asta, că am mai apucat și eu să ies din casă.

gerovital derma plus copy

Totuși, cu cât e mai mare numărul de lângă SPF sau FPS [factor de protecție solară / solar protection factor], cu atât veți fi mai protejați de soare. Folosiți cu încredere produsele destinate copiilor, cu FPS 50. I know I do.

protectie solara 04 supravietuire in august

P.S.: Nu mă credeți pe cuvânt, experiența mea în domeniul dermatologiei e dată de urmărirea unui serial despre ultimul an al unei bolnave de cancer de piele [The Big C], credeți-i pe medicii care spun cam aceleași lucruri.

P.P.S.: Credeți că dacă nu mai e caniculă nu mai trebuie să ne protejăm? Nu e deloc așa, specialiștii ne recomandă să folosim creme cu FPS și iarna, dar dacă mai mergeți la piscină/mare, faceți-vă un bine și protejați-vă pielea! E carcasa voastră și e păcat să muriți din cauză că ați fost prea comozi… și nu e de râs, am cunoscut pe cineva care a murit din cauza unei alunițe ignorate.

7 thoughts on “Folosiți protecție solară!”

    1. Pe fiecare cutie este un simbol reprezentând o cutiuță deschisă, pe care scrie, de ex., 12M. Asta înseamnă că produsul e valabil 12 luni după prima deschidere a ambalajului / desigilare. Și chiar și dacă au trecut cele 12 luni, decât să nu folosești nici un fel de cremă cu FPS, mai bine o folosești pe cea de anul trecut. Iar anul viitor vei ști să cumperi una mai mică, pe care să o consumi în timp util.

  1. Am fost si eu pentru prima oara la dermatolog anul asta si acelasi lucru mi-a zis si doctorul: nu esti din casa cand e soara puternic fara sa-ti dai cu crema de protectie, chiar daca te duci ‘doar’ la cumparaturi.

    Din pacate nu pot sa ii conving deloc pe parintii mei sa faca lucrul asta. O dau pe aia cu ‘dati-va voi ca sunteti tineri, noi nu mai avem de ce”…

  2. Eu la mare anul asta: crema cu protectie SPF 50, palarie, cort (ce umbrela, asta nu e de-ajuns) si tot am reusit sa devin rozalie. E drept ca nivelul de roz scade pe an ce trece, dar cred ca la anul o sa port si jacheta speciala, de intrat in apa, pe care mi-am cumparat-o, dar n-am folosit-o inca. Unde sunt vremurile cand puteam face plaja? :(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.