Intoleranța la lactoză: o problemă minoră, dar… enervantă

De când mă știu, mi-a plăcut laptele, dar (cred că) dintotdeauna m-a balonat. Spun asta ca să fiu o delicată și să nu folosesc pe blog cuvinte urâte, ca flatulență ori diaree. Ah, ce să vezi, tocmai le-am folosit! Nu e o imagine frumoasă, dar este realitatea oricărei persoane care suferă de intoleranță la lactoză, atunci când consumă produse lactate.

Simptomele intoleranței la lactoză

– diare
– dureri abdominal
– flatulență
– balonare

Simptomele apar din cauza lactozei nedigerate ce rămâne în intestin și acționează osmotic, atrăgând apa în intestin și este fermentată de bacteriile intestinale, generând diferiti acizi organici sși gaze precum bioxid de carbon și hidrogen.

Și ce să mai vezi? Mie-mi plac foarte mult și iaurturile, și smântâna (în ciorbe, pe sarmale sau în sosul de usturoi căruia noi îi spunem mujdei), dar mai ales brânzeturile.

Tratamentul pentru intoleranța la lactoză

Simptomele sunt ameliorate prin reducerea consumului de alimente bogate în lactoză. O dietă complet fără lactoză nu este obligatorie.

Majoritatea pacienților cu intoleranță la lactoză pot consuma cantități mici de lactoză (<12 g lactoză, reprezentând aprox 240 ml se lapte) fără simptome majore, mai ales asociată unei mese sau în produse lactate fermentate (brânză maturată) sau iaurt (toleranța iaurtului este data de galactozidaza microbiană din culturile bacteriene, ce faciliteaza digestia lactozei în intestin).

Informații preluate de pe csid.ro/boli-afectiuni/diabet-boli-de-nutritie-si-metabolism/intoleranta-la-lactoza-12816430/.

Soluția mea pentru această problemă – care poate fi destul de neplăcută – este LACTAZA, pe care o iau sub formă de comprimate sau capsule (LALUK). De asemenea, folosesc laptele fără lactoză, marcă proprie Kaufland, care este singurul lapte fără lactoză care costă sub 4 lei cutia.

Dacă vă plac video-urile mele, mă puteți ajuta distribuindu-le și abonându-vă la canalul meu de YouTube. Pentru voi poate părea lipsit de importanță, pentru mine este foarte important. Mulțumesc!

4 thoughts on “Intoleranța la lactoză: o problemă minoră, dar… enervantă”

  1. Uh, am sa caut si eu laptele asta in kaufland. Eu ii zic lapte fara lapte :))))
    Eram balonata non stop, refuzam ideea de a avea intoleranță, iubitoare de lapte fiind. Pana cand am zis sa incerc viata fara lactoza și inca s uimita c am o viata normala, fara dureri si alte cele
    Din pacate se pare că la mine e foarte accentuata intoleranta..si daca beau o cafea cu putin lapte, ma balonez. Imagineaza ti cum ma chinuiam eu zi de zi, simțind ca exolodez, dar cu pofta de iaurt si lapte cu cereale satisfăcută

  2. m`ar lovi tare la dieta daca as avea problema asta, eu incep ziua cu lapte si cereale, continui cu iaurt, un sandwich cu cascaval, orice la cuptor cu un strat gratinat de mozarella, la cina branza cu smantana si o paine prajita cu unt…intelegi ideea, milk is life! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.