Cea mai mare problemă, atunci când te laşi de fumat…

…este că nu mai ştii când să iei o pauză de la ce făceai. De exemplu, azi am tras de mine şi am stat circa cinci ore în picioare, încontinuu, făcând ordine în nişte hârtii şi dosare.

E adevărat că am fost foarte eficientă şi în cele câteva ore am organizat contracte de angajare, de cesiune a drepturilor de autor, contracte de prestării servicii cu diverşi furnizori, bilete de trimitere, reţete, copii după diverse acte etc., dar sunt ruptă! A fost foarte mult de lucru şi în mod normal mi-aş fi luat măcar două sau trei pauze de ţigară. 

Săptămâna trecută am dat o fugă până la vară-mea, care locuieşte într-un oraş vecin şi care tocmai primise marfă [haine] din străinătate. I-am zis că mă uit un pic la pantaloni, ea mi-a dat mână liberă să-i scot pe toţi din pungi, dacă aveam chef, aşa că nu m-am lăsat până când nu i-am pus pe toţi pe umeraşe. Am făcut o singură pauză, obligată de vară-mea, care e fumătoare şi şi-ar mai tras sufletul din când în când, dar nu putea să meargă la ţigară şi să mă lase pe mine muncind. Pfff!

La fel păţesc şi la muncă. Cu toate că înainte fumam la birou, tot mă mai ridicam să vorbesc la telefon cât timp fumam, să îmi fac un ceai etc. Acum, spre ruşinea mea, mă ridic tot mai rar.

Cu toate astea, e bine să nu mai fumezi. Da, m-am îngrăşat, dar nu neapărat pentru că aş fi înlocuit fumatul cu ronţăitul, ci [şi] pentru că am mâncat foarte multe dulciuri [salut, Toffifee] imediat după ce m-am lăsat de fumat şi-am aflat că eram însărcinată. Norocul meu că pot să dau vina pe stres.

Dacă vă gândiţi să vă lăsaţi de fumat şi nu vreţi să o faceţi de teamă că vă îngrăşaţi, gândiţi-vă că aşa cum v-aţi lăsat de ţigări vă puteţi apuca de altceva – de exemplu, de înot sau de căţărat sau de biciclit, că tot e sezonul. Sau vă puteţi lăsa de ronţăit, că nu e musai să înlocuiţi fumatul cu ceva… deşi cam asta ajută, o vreme.

Mai bine grăsun şi sănătos decât slab şi mort. Doamne feri, nu vreau să zic nimic de cancer, sunt tare superstiţioasă când vine vorba de the big C şi parcă mi-e teamă şi să pronunţ cuvântul. Eu mai mult de frica de cancer m-am lăsat de fumat.

lung cancer shutterstock

Şi nu, chiar dacă abia au trecut patru luni, nu o să mă mai apuc niciodată de fumat. Puteam să o fac, de supărare, atunci când am pierdut sarcina; pentru ce să mă mai fi menajat, nu? Păi… pentru mine. Pentru că nu vreau să mor horcăind, vreau să mor de moarte bună sau de colesterol mărit sau ceva. [Glumesc]

Foto: Stop smoking, Lung cancer, ambele de la Shutterstock

7 thoughts on “Cea mai mare problemă, atunci când te laşi de fumat…”

 1. Am fumat prima mea tigara la 14 ani, Red&White. Tigari teribile, cu o aroma oribila.
  La 16 ani am inceput sa fumez din placere, Pall Mall si Kent ca apoi sa ajung sa fumez Lucky Strike. Am fumat mereu de placere si mi-a fost usor sa le las, nu am fumat la stres.
  Mai fumez ocazional dar nu am probleme la pauzele lungi de cateva luni, chiar ani.
  Mult succes in a le lasa definitiv!

 2. La un moment dat eram singurul care nu fumam în cercul meu de prieteni. O amică mi-a spus, în glumă evident: tu o să fii un mort sănătos! :))
  Asta în legătură cu muritul de moarte bună!

 3. Mi-aduc si eu aminte despre fumatori, cand lucram cu ei in acelasi birou. Una doua li se facea de tigara, ieseau si mai racolau si de prin alte birouri. Apoi cei din alte birouri, una doua li se facea de tigara, ii sunau pe ai mei sa-i scoata la fumat. Uite-asa trecea ziua, treburile marunte erau rezolvate, treburile importante si care cereau consistenta in munca ramaneau pe a doua zi.

 4. Si eu m-am lasat de fumat si datorita faptului ca am inceput sa mananc multe dulciuri, fast-food si bere (chiar mi-am facut toate poftele) am pus pe mine instant, peste 12 kg intr-o luna si apoi au mai urmat si altele, asa ca ai grija :) Nu-i problema, se dau jos usor usor, clar nu ma voi apuca de fumat din nou!
  Chiar daca nu mai fumezi tot ai putea sa iesi in pauza la o plimbare scurta :) Felicitari pentru decizia de a renunta la acest obicei nociv.

 5. Mi-aduc aminte ca in liceu, traianul pe care azi ni l-au furat (moment nostalgic, sa imi fie iertat), s-au strans toti ca sa fumeze intr-o ora de chimie de la care chiar profa lipsea. Si s-au uitat toti asa cu ochi nedumiriti la mine cum continuam sa scriu ceva la franceza lui ilisiu fara sa-mi pese de fum. La un moment dat o colega imi zice : stii esti mai originala tu, pentru ca, nu fumezi!
  I-am zambit si-atat de mult m-am bucurat de sinceritatea ei inca nu am uitat-o si am dat-o exemplu asa cum a spus-o tuturor.
  Asa si tie: esti mai originala daca nu fumezi, mai faci si economie si in plus nu mai depinde starea ta de liniste de o tigara.
  Succes!

 6. Eee, stai tu linistita ca partea cu „grasun” se mai rezolva…cu cancerul e mai greu :))

  Felicitari pentru decizie. Sa nu te puna pacatul sa te apuci inapoi de fumat ca nu-ti mai vizitez blogul :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.